Žena vozi auto…Pa šta?

Žena vozi auto…Pa šta?

Pre 50 i više godina retko gde su mogle da se vide žene kako voze auto. Ženi je mesto u kući, ili ako baš mora nešto da vozi, onda je izbor padao na bicikl…Žene ne znaju da voze auto, jednostavno nemaju taj gen za vožnju ili osećaj za orijentaciju. Ali tokom vremena, i sve veće emancipacije žena, spontano se nametnulo kao normalno da i žene voze te čudne i komplikovane sprave – poznatije kao automobil.

Sada kao da je slična situacija i sa ženama u IT-iju. Njima nije mesto tu. Ne znaju one to. Ipak je to muški posao. IT svet je zamišljen kao jedna ogromna mračna prostorija puna nekih prašnjavih kompjutera, na kojima je stalno crnilo i gde se ukucavaju neki kodovi. I naravno da u takvim uslovima nijedna žena ne bi želela da radi. Gde nema izazova, kreativnosti i svetlosti u radnom danu. To su predrasude koje su se nametnule tokom vremena i koje sprečavaju prodor ženskog uticaja u svet IT-ija.

Ali to nije sasvim tačno, a da bismo se i  uverili u tako nešto, prvo moramo da siđemo sa bicikla i otarasimo se pomoćnih točkova. U IT-iju se žene snalaze podjednako dobro kao i muškarci. I nisu muškobanjaste ili neke štreberke. Lepe su, pametne, sposobne administratorke, security menadžerke i PC tehničarke. Tu postoji čitav spektar novih zanimanja koji samo čeka da ih neka žena preuzme i učini zanimljivijim. IT kompanije nisu neke mračne zagušljive garaže u kojima sede štreberi i prave nov softver.

Žene kao hrabriji pol, treba da se uhvate u koštac sa svim predrasudama, diskriminicaijama i opasnim muškim IT-ijevcima i zauzmu ili bar pokušaju da zauzmu vodeće IT pozicije, jer na osnovu dosadašnjih činjenica, iako nema još uvek dovoljan broj žena i IT-iju, one koje jesu –  one sa na vodećim funkcijama u toj industriji.

Do kraja maja, svim ženama odobravamo 50% popusta na sve zakazane kurseve u ATC-u!

Prijavite se